lördag 21 november 2009

Talg - En vanlig orsak till pormaskar, oljig hy, samt finnar.


Hudens talgkörtlar har en otrevlig tendens hos vissa människor att överproducera talg som är ämne som skyddar huden. Vad leder då detta till? Jo, pormaskar, finnar, och oljig hy. Vad gör inte alla dessa tre otrevligheter förutom att förhindra en fin hy?

Du vet säkert vad pormaskar är men vet du hur dem uppstår? När hudens porer (små öppningar där talg kommer ut) blir igen täppta av döda hudceller samt talg så uppstår en pormask.

Finnar behöver inte heller endast bero på att man har en stressig mage eller att man har en dålig kost. Utan, det kan också bero på att bakterierna som orsakar akne har tillgång till ett alldeles för stort lager med mat eller rättare sagt talg. När huden överproducerar talg så har bakterierna got med mat och kan därför öka i antal vilket leder till att man får finnar.

Folk som har oljig hy har oftast i samband med detta en hög talgproduktion, det "oljiga" på hyn är helt enkelt talg.

Nu tänker du säkert, om en hög talgproduktion leder till dessa otrevligheter så är väl lösningen att sänka den? Det stämmer mycket väl, det går att sänka sin talgproduktion. Däremot så går det inte att applicera en massa produkter på sin hy och tro att det ska fungera.

Problemet är ju att huden PRODUCERAR för mycket talg och därav så måste man inta något som minskar denna produktion. Man kan antingen äta ett derivat av en så kallad A-vitaminsyra eller så kan man också inta vitamin B5 även kallat Pantotensyra. Det första alternativet bör helst undvikas då det har mycket allvarliga biverkningar som inte är så roliga. Att inta vitamin B5 är däremot helt ofarligt då det är en helt vanlig vitamin som till exempel C-vitamin som man kan finna i juice. Det visade sig faktiskt i en studie som en doktor vid namn "Dr Lit-Hung Leung" genomförde att vitamin B5 fungerade mot akne för 90% av de personer som man genomförde det på.

Tillskott av Vitamin B5 kan du få tag på hos närmsta apotek och du kan även beställa det på nätet fast du bör hellre springa in på apoteket då du troligtvis kan få lite anvisningar om dosering av kunnig personal.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar